Aanraking is een basisbehoefte

Aanraking is een basisbehoefte net als eten en drinken. In 1942 publiceerde de psycholoog Abraham Maslow zijn welbekende piramide van Maslow. In de 3e laag van zijn piramide geeft hij aan dat de mens sociaal contact nodig heeft om te kunnen functioneren.

Zonder aanraking kunnen we eigenlijk niet.  Samen met reuk blijft het de meest directe verbinding tussen lichaam en geest.

Onze huid is niet alleen het grootste orgaan van ons lichaam, maar ook een van de gevoeligste organen. Via onze huid worden voortdurend signalen doorgegeven van wat er om ons heen gebeurt. Deze tastzin reageert op het kleinste contact en activeert de bijbehorende zenuwuiteinden. De zenuwuiteinden geven zintuiglijke boodschappen via de wervelkolom door aan de hersenen.

Holistische visie

Lichaam

Vaak veroorzaken emoties die we voelen een fysieke reactie in ons lichaam. Als er (door verschillende redenen) teveel spanning wordt opgebouwd in het lichaam ontstaat spierspanning (hypertonie). Als deze lang aanhoudt kan een spierpantser ontstaan. Dit is een verharding van spieren en verkleving van bindweefsel.

Een (ontspannings)massage zorgt voor een zachte ontspanning van de huid, spieren en bindweefsel waardoor de doorstroming wordt bevorderd. Een betere doorbloeding zorgt voor meer aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof en afvoer van afvalstoffen.

Geest

Bij aanraking geven de zenuwuiteinden signalen af aan de hersenen. Stresshormonen zoals cortisol en noradrenaline nemen af doordat het parasympatisch zenuwstelsel wordt geactiveerd. Door de vermindering van cortisol neemt activiteit van ons immuunsysteem toe en dat bevordert onze weerstand.

Door massage wordt het gelukshormoon (serotonine) juist gestimuleerd. Serotonine speelt een rol bij verwerking van pijnprikkels, maar is ook betrokken bij stemming, slaap en emotie.

Massage is daarom zoveel meer dan alleen een aanraking, het laat je energie in lichaam en geest weer stromen en brengt het terug in balans!

MAAK EEN AFSPRAAK

    Bij alle massages wordt gebruik gemaakt van warme etherische massage-olie op 100% plantaardige basis.

    Chat openen
    Leuk dat je op mijn site kijkt.
    Kan ik je ergens mee helpen?